Tvarohový závin nemusí být kalorickou katastrofou. Máme řešení.

Minule jsme si načrtli pár jednoduchých zásad, které by vám mohly pomoci na cestě za vaším zdravějším já. A jelikož víme, že začátky jsou vždy ty nejtěžší, chceme vám to trochu usnadnit.

 

Přinášíme vám naprosto jednoduchý tip na svačinu hotovou za pár minut….

 

Máte rádi tvarohový závin? A věděli jste, že v některých obchodech nabízejí již hotový ochucený tvaroh, kterým stačí těsto jen naplnit?

Och, už jen při pomyšlení na něj se nám sbíhají slínky. Právě tato náplň je na tom závině to nejlepší a čím je jí víc, tím lépe. Avšak tento chutný dezert je sice výborný, ale má trochu víc kalorií než bychom chtěli.

 

Proto si pojďme spolu připravit jeho zdravější poněkud vylepšenou verzi s jablkem. Navíc se jeho chuť mnohem více přibližuje tradičním závinům, které známe z našeho dětství.

 

Potřebujete:

hrudkovitý tvarohu odtučněný/ polotučný (250 g) IMG_20211023_165027

1 jablko (240 g)

vanilka

skořice

med (nebo jiné vámi preferované sladidlo) (15 g)

pár rozinek

 

Postup je naprosto jednoduchý, jablko si oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme k tvarohu, pořádně promícháme a dochutíme podle potřeby medem nebo jiným sladidlem, my jsme pro tentokrát použili čekankový sirup (najdete již brzy na našem e-shopu, nebo třeba iv LIDL -i), přidáme trochu vanilky a posypeme skořicí. Pokud máte rádi rozinky, můžete si je tam pár přidat.

A je to. Jednoduché ale dokonalé. A hotové za pár minut.

 

Porovnání s koupenou verzí:

Výživové údaje na 100 g  zakoupená verze naše verze
Energetická hodnota 632 kJ/151 kcal 331 kJ/79 kcal
Tuky 6,5 g 1,5 g 
- z toho nasycené mastné kyseliny 3,9 g

0,9 g 

Sacharidy 14 g 7,4 g
- z toho cukry 14 g 6 g
Bílkoviny 9 g 7,5 g 

 

A máme pro vás ještě jeden skvělý tip, pokud byste při přípravě tohoto dezertu přece jen dostali chuť na ten závin, zapomeňte na listové těsto. Skvělou alternativou je Lavaš zdravý chléb, pokud jste o něm ještě neslyšeli, tak to rychle napravte. Má bohaté využití, dokážete si z něho připravit velmi chutné zdravé sladké i slané dobroty.

Dobrou chuť :)